В началото на следващата година България ще докладва Комитета на ООН

...
В началото на следващата година България ще докладва Комитета на ООН
Коментари Харесай

Геновева Тишева: България бележи напредък в прилагането на правата на жените

В началото на идната година България ще докладва Комитета на Организация на обединените нации за унищожаване на дискриминирането против жените пълната картина за положението на правата на дамите у нас. Това ще се случи по улеснена процедура. Страната ни ще дава отговор на лист от въпроси, отговарящи на целия набор от права на дамите у нас. Това изясни в предаването " Преди всички " Геновева Тишева, която бе определена за член на Комитета на Организация на обединените нации за унищожаване на дискриминирането против дамите. Тя ще извършва тази функционалност в мандата от януари 2019 до края на 2022 година. Тишева има богат опит в областта на неправителствените организации. 
В България в тази област се следят много промени от 1998 година насам, регистрира Геновева Тишева. По думите й с по-сериозното разбиране на рекомендациите за правата на дамите България е добила престиж:
" Имаме напредък на база и на рекомендациите, на изпълнените рекомендации на този комитет в годините, по-специално развиването на законодателството по равнопоставеност на дамите и мъжете от 2016 година. Този формат, с който законът беше признат, въпреки всичко беше и резултат от гледище и рекомендации на комитета. "
По сходен метод стои и въпросът със законодателството в региона на насилието против дамите, за което съгласно Тишева " също има напън за развиване " и това се случва въз основата на препоръки на комитета от 2012 година. Относно подновяването на темата за Истанбулската спогодба с предстоящото в края на юли директно преди лятната почивка на съдиите изговаряне на Конституционния съд Геновева Тишева сподели:
" Лично аз смятам, и ние - тези, които сме дали и мнение, публично ни е поискано и сме дали като " Алианс за отбрана от принуждение, учредено на пола " - мнение от 11 наши организации в страната, считаме, че няма проблем с конвенцията. Фактически инспекцията на Конституционен съд следва да откри, че няма несъгласие с конституцията. "  

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР